Caravanverzekering

Met zo’n 480.000 caravans heeft ons land de grootste ‘sleurhuttendichtheid’ in Europa. Trekt u er ook graag op uit met de caravan? Check voor u vertrekt of alles in orde is en zorg voor een goede verzekering.

Standaard of uitgebreid

U kunt kiezen voor een standaard- of voor een uitgebreide dekking van de caravanverzekering.

Een standaard caravanverzekering vergoedt:

  • Schade aan caravan, voortent en/of aanbouw door brand, ontploffing, zelfontbranding (bijvoorbeeld kortsluiting), diefstal, inbraak en storm.
  • Schade aan de inboedel (meestal).
  • De kosten van hulpverlening zoals het bergen, opruimen, bewaken en transporteren van de caravan.
  • Kosten voor het opnieuw plaatsen en aansluiten van de beschadigde caravan.
  • Rechtsbijstand (meestal).

Uitgebreidere dekking vergoedt daarnaast:

  • Schade die u per ongeluk zelf veroorzaakt.
  • Schade die wordt veroorzaakt door een onzekere gebeurtenis.

Schade ontstaan door een hagelbui is niet vanzelfsprekend meeverzekerd bij een caravanverzekering. Soms geldt voor hagelschade een hoger eigen risico, soms kan het alleen verzekerd worden als uw caravan een hagelbestendig dak heeft, soms moet u het risico van hagelschade apart verzekeren.

De caravan is gedurende een bepaalde periode na aanschaf tegen nieuwwaarde verzekerd. Na een periode van vaste afschrijving is de caravan tegen dagwaarde verzekerd. Er bestaan veel verschillende termijnen waarbinnen verzekeraars nog de nieuwwaarde vergoeden (soms zelfs tot tien jaar). Lees de polisvoorwaarden als u wilt weten welke termijnen uw verzekeraar hanteert.

Schade die u met uw caravan bij anderen veroorzaakt door een aanrijding is via de WA-verzekering van uw auto geregeld of – als u de schade buiten het verkeer veroorzaakt – via uw aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).

Diefstal van de caravan is alleen gedekt als aan speciale preventie-eisen is voldaan. Denk daarbij aan een disselslot en/of gedemonteerde wielen.

Bij slecht onderhoud van uw caravan loopt u het risico dat de verzekeraar de schade niet vergoedt. Laat uw caravan voor uw vakantie dus goed checken.

De premie hangt af van het type caravan, het bouwjaar en de gekozen dekking. Vaak geldt er een eigen risico. Voor hagelschade kan een hoger eigen risico gerekend worden.

Heeft u een stacaravan met een bijgebouwtje en een tuin? Ook die zijn uitstekend te verzekeren. Vraag ons naar de mogelijkheden. De caravanverzekering is niet geschikt voor kampeerauto’s. Daarvoor heeft u een kampeerautoverzekering nodig.

De caravanverzekering geldt alleen als u de caravan zelf gebruikt voor recreatie. Als u caravans verhuurt of als u permanent in de caravan woont, heeft u een andere verzekering nodig. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Vragen over een dienst of product?